Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
  • EUR
  • USD
Добре дошли в нашия магазин! |

Количка

0 артикула

Категории с падащо меню

Как да си изберем колело?

Дата: 2014-08-03

Дяволът е в детайлите
Освен подходящо колело, извънградското каране (особено ако избраният маршрут е по-продължителен или по-неравен), изисква и минимална екипировка: каска, ръкавици и очила (спортни или слънчеви очила също вършат работа- важното е очите да са препазени от прах, клонки или мушици).
Наколенките са по избор. Обувките - здрави сандали или кецове вършат работа. Раницата е детайл, който се подразбира от само-себе си. И основното:
правилното колело за извънградско каране
Но как да го изберем?
На помощ се притичва Петър Гаврилов, маркетинг мениджър на българската фирма за колела RAM bikes, която е специализирана основно в средния и високия клас планински колела. 
Марката няма значение, важни са компонентите
Когато си избирате колело, подходящо за извънградско каране, е важно да знаете и нещо друго - при колелата нямат значение марките, ами компонентите. Хората, които разбират, знаят това. „Много хора смятат погрешно, че ако колелото им е със спирачки Shimano, например - това е гранция за качество. Те обаче не знаят, че Shimano е голяма фирма и има както висок клас компоненти, така и нисък", казва Петър Гаврилов.
„Основният проблем на българския пазар на колела е, че много хора смятат, че могат да си купят добро извънградско колело в диапазона 250-600 лева, което е заблуждаващо. Имаме клиенти, които искат колела в този ценови диапазон, но да имат дискови спирачки, което е невъзможно",  казва Петър.
Най-важните компоненти
Действително, за извънградско каране, особено за неравности, най-важните компоненти на колелото са функциите за омекотяване на неравностите (разбирай амортисьори) и по-добрата спирачна система (разбирай дискови спирачки).
Цената на колелото зависи както от доброто качество на компонентите, така и от здравината им, но също и от теглото. Съответно - колкото по-леко е колелото, толкова по-скъпо е то. Не можеш да имаш планинско колело, което тежи едва 11-12 килограма и да искаш то да е евтино. Цената се качва и от ръчната сглобка, тоест от изработката на самите модели,  която се прави от механици спрямо собственика.
„При масово произвежданите колела от по-големите западни фирми - цената е по-ниска, но това няма как да не се отрази и на здравината на колелото. А особено за извънградско каране е важна устойчивостта на всеки един компонент",  твърди Петър.
Изборът на колело зависи от терена
Самите „планински" колела се различават по много неща, като основното, по което се избира едно колело за извънградско каране, е видът на терена. Ако пътят е с неравности, но не много стръмен - е достътъчно колелото да бъде „твърдак" - тоест с твърда рамка, което означава, че има окачване само на предната вилка, без задни амортисьори.
За стръмни терени, дупки и големи неравности (както и за паветатата във София, колкото и да не ви се вярва), е по-подходящо и безопасно да се кара колело „с пълно окачване" . Освен окачване на вилката, тези модели разполагат и със „шокове" в задната част на рамката. Обикновено са подходящи и за скокове. Колелата с пълно окачване са съответно и по-скъпи. Нещо повече: за да нямате проблеми с окачването, е препоръчително, ако искате такова колело, да не правите компромиси с цената.
Колелата за стръмни спускания имат по-различна форма: седалката е изместена назад, (разположението на кормилото и рамката на тези колела наподобяват тези на мотор тип „чопър"). Ъгълът, който вилката сключва спрямо земята на тези колела е по-остър.
Държите и на бързината?
Ако държите и на бързината на колелото от значение е размерът на калпите (или това, върху което се държи гумата, казано на прост език). Гумите могат да бъдат 26-инчови, 27,5-инчови и 29-инчови (размерът в диаметър). Петър Гаврилов разказва, че вело-индустрията в момента се опитва да замени 26-инчови гуми с по-големи, защото по-големите калпи определено дават предимство в сигурността и бързината на планинските колела.  По-големият размер на гумите осигурява по-малко съпротивление и улеснява преодоляването на препятствия на пътя, което увеличава скоростта. Въпреки това, ако си купувате колело, ще се уверите, че по-евтините модели масово се предлагат с 26-инчови гуми.
Надявам се, че информацията за избор на планинско колело, предложена тук, е достатъчна. Останалото е желанието да се използва колелото и извън града. Което отваря куп нови възможности за почивка.
 
по материал на Уебкафе.бг