Език: BG
Валута: BGN
 • BGN
 • EUR
 • USD
Добре дошли в нашия магазин! |

Количка

0 артикула

Категории с падащо меню

Новини

За правилният избор и използване на столчетата за кола

Дата: 19 Дек 2014

 

 

Всяко дете е дар. 
Всяко осакатяване или загиване на дете е трагедия. 
За съжаление статистиките показват, че една от главните причини за загиване или осакатяване на деца са пътно-транспортните произшествия. Ако децата не са правилно осигурени докато пътуват в моторно превозно средство, те нямат голям шанс да се предпазят ако превозното средство завие рязко, внезапно спре или се блъсне. Затова при транспортирането на дете в моторно превозно средство вие трябва да спазвате основни правила за безопасност. Неспазването им може да коства живота на вашето дете.

В тази статия ви предоставяме информация за основните принципи за детската безопасност при пътуване в кола, за да  ви улесни в процеса на избор на столче за кола и да ви помогне да научите как да защитите вашето бебе/дете всеки път, когато пътувате в превозно средство.

 

 

Да започнем от самото начало:

Бременна в колата

 

Докато сте бременна поставяйте предпазния колан така, че горната част да минава през рамото ви, а долната част под корема ви. Коланът трябва да е затегнат достатъчно, така че да е прилепнал до тялото ви и в същото време да не ви притиска и стяга.

 

За детските столчета

 

Задължително спазвайте инструкциите за монтаж и употреба на кошниците, столчетата и седалките за кола! Ако са залепени (а не нарисувани) върху столчето - не ги премахвайте. Нека винаги да са ви под око и да могат да послужат на други хора, ако се наложи да ползват столчето или да поставят детето ви в него.

Естествено, най-добре е да изберете и закупите столче, което е подходящо за вашето дете, за вашата кола и разбира се за бюджета, с който разполагате.

НИКОГА да не се поставят на седалка, оборудвана с air bag.

 

Изберете вида столче, подходящ за вашето дете

Първата група столчета са предназначени за най-малките.


Група 0+   за бебета до 13 кг. 
(от раждането до около 1 годишна възраст)

Столчетата от тази група трябва винаги да бъдат монтирани с гръб към движението. 
Тези столчета, тип кошница, са специално предназначени за новородени и малки бебета, така че да им осигурят комфорт и сигурност. В същото време те могат да се използват за приспиване (някои кошници имат заоблено дъно и могат да служат като малки люлки), както и извън колата - за пренасяне.

Доста модели се предлагат с отделна основа с възможност за бързо закрепване. Основата се монтира в колата, а кошчето може да се фиксира лесно и бързо върху нея. Така може да поставяте или изваждате от колата кошчето заедно с бебето без да се налага да вдигате бебето, да го притеснявате или разсънвате. 
Има модели от този тип кошници, които могат да се закрепват върху шаси на количка от същата марка, което още повече улеснява родителите и не притеснява бебето с преместване от количка в столче и обратно.

Бебетата трябва да се превозват с гръб към движението най-малко до едногодишна възраст.
Главата на бебето в никакъв случай не трябва да стърчи извън кошницата. Повечето от кошниците са предназначени за деца с ръст до 65-66 см. Когато бебето достигне максимално допустимите за този вид столчета височина и/или килограми, трябва да преминете към използване на столче от следващата група (за деца от 9 до 18 кг), което ще съответства на дължината на крачетата и килограмите му.

За превозване на най-малките бебета могат да се използват и кошовете на някои видове колички. Задължително условие обаче е тези кошове да имат система за закрепване в кола.


Група 1 за деца от 9 до 18 кг. 
(от 1 до 4 годишна възраст)

 

Много от столчетата в тази група могат да се монтират както с гръб към движението и да се използват за бебета до 13 кг., така и с лице напред към движението за деца от 9 до 18 кг

Столчетата от тази група са снабдени с 3 или 5-точкови предпазни колани и по-голямата част от тях имат различни позиции за сядане и сън, но не падат до съвсем хоризонтално положение. Максималният наклон на облегалката достига 30-45 градуса.

При столче, което няма различни позиции на наклон на седалката, страниците на облегалката на столчето те трябва да са по-широки, за да може да се подпира главата на детенцето. Също така, добре е да е оборудвано и с възглавничка за предпазване на вратлето.

Столчета за кола произведени преди 1998г. могат да се монтират с гръб към движението само ако се използват за деца под 13 кг.
Винаги проверявайте инструкциите за монтаж и максимално допустимите килограми.

Ако облегалката на столчето е под нивото на ушите на детето или детето тежи повече от 18 кг., задължително трябва да преминете към използване на столче за по-големи деца.


Столчета за големи деца
Група 2 и 3 за деца от 15 до 27-36 кг. ( от 4 до около 8 годишна възраст )


Този тип столчета са предназначени за деца, които са израснали и столчетата от предишната група не отговарят на техния ръст и/или килограми. Те са предназначени за монтиране с лице към движението и са за деца от 15 до 27-36 кг. (от 4 до 8 годишна възраст).
Имайте предвид, че някои модели от този тип столчета могат да се ползват за деца с тегло до 27 килограма, а други могат да се използват за деца до 36 кг.

Винаги прочитайте и се съобразявайте с инструкциите за монтаж, употреба и максимално допустими граници на ръст и тегло.

Столчетата от тази група се предлагат в няколко варианта - с и без колани, с и без облегалка.

Седалките за кола без облегалки и колани са предназначени за деца до 8 годишна възраст и трябва да се използват с цел правилното нагласяне на стандартните предпазни колани и правилното осигуряване на безопасност за детето. Тези седалки са последният преход от използване на детска седалка към пътуване без специална седалка и обезопасяване със стандартните автомобилни колани.
Коланите задължително трябва да се слагат така, че горната част да минава през рамото, а долната през скута на детето. Уверете се, че коланът минава през бедрата на вашето дете.
Коланът
НИКОГА не трябваше да се опира на корема на детето! Това 
може да причини сериозни или дори фатални наранявания при евентуална катастрофа. Поставете колана през рамото така, че да се опира удобно на ключицата на детето.

На пазара се предлагат и столчета, които в зависимост от употребата на коланите и облегалката, могат да се приспособят за Група 1, 2 и 3

 

Кога трябва да премахнете столчето за кола (или седалката)и детето да започне да се вози като възрастен, използвайки нормалните автомобилни колани?
Ако върхът на ушите на детето стърчи над облегалката на детското столче или ако използвате детска седалка - над облегалката на автомобилната седалка, то детето вече е достатъчно голямо и може да премахнете детската седалка и за обезопасяване да използвате само стандартните автомобилни предпазни колани.


Обезопасяване при пътуване на по-големи деца

Когато израснат на ръст и години и надвишават допустимите ръст и килограми на столчетата за кола, децата вече могат да се возят, като се обезопасяват само със стандартните автомобилни предпазни колани.

Поставете долната част на колана през бедрата на детето. Коланът НИКОГА не трябваше да се опира на корема на детето! Това може да причини сериозни или дори фатални наранявания при евентуална катастрофа.

Правилно поставете колана през рамото на детето. Ремъкът трябва да се опира удобно на рамото на детето, по средата между шията и върха на рамото (минавайки през ключицата).

Някои автомобили имат регулатор, който позволява височината на колана през рамото да бъде променяна, което дава още по-голяма сигурност и комфорт.

НИКОГА не осигурявайте повече от един човек с един колан.

Всеки пътник трябва да бъде обезопасен със собствен предпазен колан.

Всички хора, които пътуват, трябва ВИНАГИ да поставят предпазните си колани.
Дайте добър пример за детето си и винаги поставяйте и вашия предпазен колан.

Най-безопасното място за деца под 12 годишна възраст е на задната седалка.


Столче, съобразено със стандартите за безопасност

За да сте сигурни, че столчето отговаря на стандартите за безопасност, винаги купувайте ново столче, снабдено задължително със сертификат за безопасност.

Закупуването на употребявано столче за кола е рисковано и не се препоръчва.

Ако единствената ви възможност е да закупите употребявано столче, то задължително проверете дали то вече не е спряно от производство (т.е. не отговаря на стандартите) и дали са налице всичките му части.

НИКОГА не закупувайте столче, което не покрива всички следващи изисквания:

- Столчето да е на не повече от 5-6 години.
Повечето производители съветват столчетата за кола да не се използват повече от 5-6 години (независимо от честотата на монтиране и употреба).
- Има табелка (обикновено текстилен етикет), че столчето отговаря на стандартите за безопасност (т.е. е преминало успешно т.нар. crash тестове).
- Наличен е пълният комплект инструкции за монтаж и употреба (видове монтаж, максимални килограми, за които е предназначено столчето и т.н.).
- Не е било монтирано в кола, която е катастрофирала (дори и леко пътнотранспортно произшествие може да доведе до скрити повреди на столчето и да застраши живота и безопасността на вашето дете).


Монтирате ли столчето в правилна позиция? 
Статистиката на произшествията показва, че децата са по-защитени в столче, закрепено с гръб към движението. Возете вашето дете с гръб към движението най-малко до едногодишна възраст.

НИКОГА не поставяйте дете под 13 годишна възраст на седалка, оборудвана с air bag. При инцидент, въздушната възглавница се разгъва с такава сила, че макар да може да спаси живота на възрастен човек, тя може сериозно да нарани, дори да убие бебе или дете. 
Столчетата за кола са предназначени за монтаж върху автомобилни седалки, които са с лице към движението. Не използвайте детско столче на автомобилна седалка, която е с гръб към движението или странична позиция.

Достатъчно добри ли са автомобилните колани?
Много важно значение за закрепването на детските столчета в колата имат автомобилните предпазни колани.
Обърнете внимание дали те са достатъчно здрави, дали са достатъчно стабилно закрепени на рамата на автомобила. Коланите не трябва да са захабени или прокъсани.
Обърнете внимание дали са достатъчно стегнати и дали работи системата за затягане при рязко дръпване.
Когато закрепите коланите, обърнете внимание на това, дали те могат да се движат напред и настрани. Ако при закопчано положение коланите могат да се отместват повече от 2.5 см напред или настрани, то това означава, че коланът не е достатъчно стегнат.

Достатъчно стабилно ли е закрепено столчето?
Когато монтирате столчето и затягате предпазния колан, с който го захващате, поставете столчето на седалката и го притиснете с коляно, с цялата си тежест, максимално плътно до седалката и облегалката.
Ако след затягане на предпазния колан, с който е захванато, столчето може да се мести с повече от 2.5 см напред или настрани, то това означава, че то не е монтирано достатъчно стабилно и трябва да затегнете коланите или да махнете и монтирате столчето наново.

Достатъчно затегнати ли са предпазните колани на детето?
Когато поставите детето в столчето и закопчаете предпазните колани, проверете дали те са затегнати достатъчно. Проверете разстоянието между предпазния колан и ключицата на детето то не трябва да е повече от 2 пръста.


По време на път
Превърнете тези съвети в семейни закони от това зависи здравето и живота на децата ви:

 

Никога не превозвайте детето без специално столче за кола, съобразено с неговите килограми и възраст! Абсолютно недопустимо и рисковано за живота на детето ви е превозването му на коленете на възрастен или изправено между седалките. 
Ударът на дете без предпазен колан в кола, която се движи с 50 км/ч се равнява на падане от 10 метра височина!

- Всеки в колата е обезопасен с правилно поставен предпазен колан. 
Не правете никакви изключения нито за възрастни, нито за деца. Приучете децата да пътуват в столче, обезопасени с колани още от раждането им. Когато са още бебета, децата свикват бързо, заучават това правило и често когато пораснат сами подсещат възрастните.
Ако някой откопчае предпазния си колан спрете колата.
Бъдете упорити и настоятелни още от самото начало, не правете никакви изключения и това ще ви спести неприятности, когато децата пораснат.
Когато човек (независимо дали става въпрос за възрастен или дете) не е обезопасен с предпазен колан, то той се превръща в летящ обект и може да изхвърчи и/или да нарани сериозно както себе си, така и останалите пътници в случай на катастрофа.

Покривайте детската седалка със светъл плат, когато излизате от колата. 
Това ще предпази частите на столчето от нагряване. Проверявайте всеки път с ръка столчето, преди да поставите детето в него да не е прекалено студено, топло или пък влажно. През лятото обръщайте особено внимание на металните части (например катарами) да не са прекалено горещи.

Никога не обслужвайте бебето докато шофирате. 
Ако бебето плаче или трябва да му дадете водичка, да го нахраните или просто да го успокоите, отбийте от пътя, спрете колата, погрижете се за бебето и продължете пътуването, когато сте напълно готови затова.

Никога не изваждайте детето от седалката и не разкопчавайте коланите докато пътувате

По време на път никога не давайте на детето бутилка, близалка, сладолед на клечка и др. подобни. 
При евентуален инцидент такива предмети могат сериозно да наранят детето ви.

Не превозвайте свободно в купето остри или тежки предмети. 
Приберете ги в багажника или в пътна чанта, куфар. Това се отнася и за храните и напитките. Най-добре е за тях да използвате хладилна чанта.

Винаги дръжте столчето в колата стабилно закрепено. 
В случай на инцидент, дори детето да не е в столчето, ако столчето не е монтирано правилно, то може да нарани останалите пътници в колата.

Когато превозвате детето, винаги го обличайте с дрешки с крачоли, тъй като обезопасителните колани минават между крачетата на детето.

През зимата, ако е студено и ако детето се нуждае от допълнителна завивка, то поставете първо детето, закопчайте предпазните колани и тогава завийте детето над коланите и над цялото столче.


Готови за път

 

Процесът за избор на столче, монтаж, поставяне на детето в него и правилното закопчаване и затягане на предпазните колани може да отнеме известно време, но... това време не е загубено. Не пестете време за това - то може да коства здравето и живота на детето ви.

Трябва внимателно да четете и стриктно да спазвате инструкциите на производителя на вашето столче за кола. Те са написани конкретно за това столче и спазването им осигурява безопасно пътуване и защита по време на евентуален инцидент.

 

Пазете живота на децата си използвайте специалните столчета за кола, съобразени с възрастта на вашето дете.

Пазете и вашия живот винаги пътувайте със закопчан предпазен колан ако не заради самите вас, то поне заради вашите деца. Децата ви имат нужда от вас и кой друг, ако не вие, може да им даде добрия пример за правилно и безопасно пътуване?

Съдбата на детето според рождената му дата

Дата: 24 Ное 2014

За да пресметнете какво е съдбовното число на вашия наследник, просто трябва да съберете всички цифри в рождената му дата. Например, ако детето е родено на 05.08.2012 година, събирате числата и редуцирате резултата до едноцифрен сбор :
5+8+2+0+1+2=18
1+8=9
В случая 9 е числото, което търсим.
 
ЕДНО. Тези деца се развиват изключително бързо – прохождат и проговарят рано, много дейни и се нуждаят от простор. Отличават се с подчертан стремеж към независимост, активно се съпротивляват на прекалено строгото общуване и отхвърлят всякакви ограничения. Силно ги интересува какво става наоколо. Педагозите трябва да ги поощряват за постигане на успехи в дадена област и да се опитват да изграждат у тях умение да концентрират усилията си върху нещо конкретно. Същевременно детето с число на съдбата 1, силно се нуждае от вниманието на възрастните. Ако му отделяте достатъчно време, ще успеете да постигнете пълното родителско щастие.
 
ДВЕ. Това са деца с безграничното обаяние. Страхувайки се да не обидят някого, те често скриват истинските си чувства и го правят доста добре. Изключително фини създания, с огромна емоционална интелигентност и много внимателни с хората. Тези деца се нуждаят от похвали и поощрения, както и просто от повишено внимание и грижи, които в зряла възраст връщат с лихва. Такова дете ще ви дари с любов и докато е още малко, трябва да я приемате, като същевременно утвърждавате у него увереност в собствените му сили и му разказвате за преимуществата на самостоятелността в живота.
 
ТРИ. Тези деца са малко стеснителни, което не им пречи да бъдат изключително чаровни и да получават това, от което се нуждаят най-много на този свят - внимание. Независимо от необуздания си характер това дете става любимец на учителите. То, като свраките, лесно се увлича по всичко, което блести, но щом блясъкът изчезне, същото става и с интереса му. В този смисъл една от главните задачи на родителите и педагозите е да развиват у детето способността да се съсредоточава и прилежно да се труди. Децата с такова число на съдбата са с прекалено силно развито самолюбие, затова всяка критика по техен адрес трябва да е много премерена. Затова пък родителите, успели да отделят достатъчно внимание на детето си, ще получат в отговор беззаветна преданост и гореща любов.
 
ЧЕТИРИ. Те са толкова методични, последователни и логични във всичко, което вършат, че може да изглеждат дори мудни. Освен това са много самостоятелни и са отлични помощници при грижите за по-малкия си брат или сестра. Не е необходимо да им се казва да подреждат стаята си след игра или да правят нещо, защото те сами се досещат и го вършат. Но тази самостоятелност изобщо не означава, че то самото не се нуждае от вашето внимание. То просто по-малко от другите е склонно да показва своите нужди. Когато пораснат, тези деца постигат успехи след дълги усилия, но когато това стане, резултатът е блестящ.
 
ПЕТ. Много буйни и палави малчугани, които са свръх любопитни за света. Те са от онези типажи, които винаги се отличават в детската градина, на площадката или в училището, защото са родени бунтари и с непримирима душа. Това може да ви създава доста грижи в по-ранната им възраст, но най-голямата грешка е да пречупите крилата на свободния им дух. Не ги опитомявайте, не ги правете свои подобия, радвайте им се и се учете от тях.
 
ШЕСТ. Това са най-грижовните деца. Те се чувстват прекрасно в компанията на по-малките си братя и сестри. За тях е напълно естествено да се грижат за някого и да му дават поръчения. Не могат “без компания”. Обикновено постигат успехи в живота благодарение на своята общителност и на това, че рано се научават да се грижат за другите. Но детето с това число на съдбата е и дълбоко ранимо по душа и задачата на родителите е да го научат да гледа трезво на околния свят и да сдържа емоциите си. Тези деца понасят много трудно дори най-малката критика и това може да стане причина за сериозни разстройства. Затова смекчете изказванията си и се старайте детето само да си прави едни или други изводи и да оценява обстановката и постъпките си. Бъдете честни, старайте се да намирате полезна изява за детската му общителност, не го отблъсквайте с груби реплики. Ако спазите тези правила, детето ще стане уверена в себе си личност и човек, насочен към постигане на успехи и победи.
 
СЕДЕМ. В повечето случаи тези деца са изключително спокойни и уравновесени. Не се стряскайте, ако с възрастта детето ви започва да изпитва потребност от усамотяване. Родените с число 7 са творчески настроени и обичат да създават, размишляват и експериментират. Способни са добре да прикриват емоциите си, ако не се доверяват напълно на околните. Ако родителите искат детето им да е максимално искрено, трябва да се постараят да създадат около него обстановка на доброжелателност и безопасност.
 
ОСЕМ. Това са много независими, но и изключително ревниви деца. Ето защо трябва непрекъснато да уверявате отрочето си, че то никога няма да бъде лишено от вашата любов. Своеволният характер на този малчуган изисква от родителите голямо търпение, любов и умение да убеждават, за да го научат да отличава доброто от лошото. Не трябва да наричате такова дете трудно - то просто е особено. Ако такива качества на характера му като взискателност, свободолюбие и упоритост бъдат насочени в правилно русло, резултатите ще бъдат превъзходни.
 
ДЕВЕТ. В повечето случаи от тези деца израстват успели хора, които се реализират в най-различни професии, затова една от главните думи при описанието на характера им е разностранност. Не се стряскайте и не бързайте да обвинявате детето си в непостоянство и вятърничавост ако в рамките на едни месец е сменило няколко интереса. Просто родените с число 9 са пълни с идеи и креативност, а един от най-сигурният знак за гениалността е лесното отегчаване и силната индивидуалност. Друга подходяща дума за тези деца е проницателност. Смело посвещавайте наследника си във всичко, защото хората с число на съдбата девет имат богато въображение, а също и способност да привличат околните към себе си.

15 полезни житейски съвета

Дата: 10 Окт 2014

Всеки от нас има своите лични правила и психологически трикове, които му помагат в живота. Някои от тях сме придобили от личен опит, други са ни завещани от родители и наставници. Споделяме с вас няколко такива житейски съвета и се надяваме в отговор и вие да споделите своите с нас.
1. Хората запомнят по правило първото и последното събитие, но не и това, което се случва по средата. Спомнете си това, когато подготвяте презентация, пишете сценарий, или отивате на събеседване.
2. Ако работите в бар, магазин или всяко друго място от сферата на обслужване, поставете зад себе си огледало, така че всеки посетител да вижда отражението си. Този простичък трик ще подтикне към сдържано поведение дори и най-сърдития клиент.
3. Ако сте задали въпрос на някого, но не сте получили пълен отговор, просто замълчете и чакайте. Продължителната пауза ще накара вашия събеседник да се почувства неудобно и ще го застави да говори.
4. Ако страдате от сценична треска преди публична изява или важно събеседване, дъвчете дъвка. Когато дъвчем, мозъкът мисли, че ядем. Но никой не яде пред лицето на опасността, нали?! Следователно, няма никаква опасност! Удивително, но този простичък физиологичен рефлекс наистина работи безотказно.
5. Хората винаги помнят как сте ги накарали да се чувстват по време на разговор с вас, а не какво сте им казали. А също – всички хора обичат да говорят за себе си, така че възприемайте по-често тактиката повече да слушате, по-малко да говорите.
6. Когато учите нещо ново, опитайте да го преподавате на някой друг. Няма по-добър начин за разбиране и усвояване на нов материал от опита да го обясниш на другите.
7. Учестеното дишане и сърцебиене, съпътстващи силен стрес са признак, че се активират всички ваши вътрешни сили за борба. Затова, когато усещате тези признаци, ги приемайте като положително явление, а не като сериозна опасност.
8. Ценете връзките. Понякога, неформален разговор на по кафе или бира може да ви донесе много повече информация и полза от часове наред, прекарани пред монитора.
9. Ако се вбесявате, че автомобилът пред вас се влачи едва-едва, сякаш зад кормилото е някой пенсионер, просто си представете, че този пенсионер е вашият баща или пък вашата баба. Веднага ще се отпуснете.
10. Изправете гръб! Вдигнете глава. Ще се изненадате приятно как такава дреболия веднага променя отношението на околните към вас.
11.Когато чувствате тревога, безпокойство, неувереност, заемете се с разчистване на работното място или някаква домакинска работа вкъщи. Простите механични действия избистрят ума от негативни мисли и му позволяват да се успокои.
12. Вашите действия влияят на настроението ви също толкова, колкото и настроението на действията. Можете да пеете и танцувате от радост, но можете да го правите и за да почувствате радост.
13. Ако искате бързо да се ориентирате какви са взаимоотношенията между група хора, разкажете им анекдот. Когато хората се смеят заедно, всеки от тях инстинктивно поглежда към този, към когото изпитва най-голямо доверие и добро отношение.
14. Ако искате да спечелите на своя страна събеседник, постарайте да повтаряте неговите движения и пози по време на разговор, но не пародийно или демонстративно. Ако скръсти ръце пред гърди, направете също. Ако се наклони към вас, повторете огледално това действие.
15. Когато чувствате страх, безпокойство или гняв, масажирайте последователно върховете на пръстите на ръцете си, като изброявате наум причината за вашата тревога. Буквално след минути, ще се почувствате много по-спокойни и готови да действате.
Източник: Via

Намерете вашият зодиакален знак и категоризирайте вашата интелигентност.

Дата: 24 Сеп 2014

Огнените знаци
(Овен, Лъв, Стрелец) имат интуитивен интелект. Те виждат възможностите и поемат рискове. Видели някой продукт или услуга, която е направила милиони и си мислят: "Защо не ми хрумна това?". Точно това са горещи признаци, които правят огромни приходи, или поне тези, които насърчават другите на такава стъпка.
 
Земните знаци
(Телец, Дева, Козирог) имат практическа интелигентност, от балансирането на парите, до решаване на проблемите на работното място.На Земните знаци не им върви идеално на работното място, защото трябва да решат всеки проблем веднага, което не е точно идеална стъпка за заобикалящата ги среда, но поне носи пари.
 
Въздушните знаци
(Близнаци, Везни, Водолей) имат идеалистична, аналитична интелигентност. Тези знаци живеят в света на идеите и са много свързани с общуването и социализацията. Предпочитат емоционални идеи. За тях социализирането и общуването са стимулирането на нови идеи.
 
Водните знаци
(Рак, Скорпион, Риби) имат проницателен интелект. Те са тези, които разбират вашата мотивация и начина, по който се чувствате. В астрологията, водните знаци са представата за интелигентност. Те много лесно живеят с останалите и са пълни с разбиране. Когато помислим, за думата "гений" първо се сещаме за Алберт Айнщайн, който е зодия Риби.
 
 
Източник: жената.бг

Атрактивни занимания с нулев бюджет за децата в градината

Дата: 12 Сеп 2014

Съоръженията за детски площадки не са евтини и като производител ние добре знаем това. Дори и тези от тях, които са за домашно ползване, са инвестиция, която не е по възможностите на всеки джоб. Затова ще ви покажем няколко варианта за изработването на съоръжения в домашни условия, като някои от тях са изпитани през годините в детството на редица поколения.
 
Добрите стари автомобилни гуми
 
Има ли някой, израснал в края на миналия или началото на нашия век, в чието детство, по един или друг начин, да не са присъствали те?


Без значение дали ще заложите на най-лесния традиционен вариант на люлка, който е показан горе на снимката, или ще проявите сръчност и ще придадете нов живот на старата гума, игрите с гуми са атрактивни за децата и им помагат да се научат да балансират. 
 
Автомобилните гуми се използват и от производителите на оборудване за детски площадки за направата на съоръжения за обществено ползване.
Ето го и приложението на автомобилните гуми в нашите съоръжения: 
 
 
 
Насърчете децата да излизат по-често навън!
 
Aко разполагате с необходимите условия – прозорец на неголяма височина и свободно пространство под него, можете да създадете алтернативен изход от стаята на детето. Всичко, което трябва да направите, е да се сдобиете с улей за пързалка и да осигурите мека повърхност под него. Ако не разполагате с естествена тревна настилка, можете да поставите гумена такава, както и пясък, а за нещо не и малък надуваем басейн през лятото.
 
Възможността да излязат незабелязани от вкъщи през „задния“ вход крие особено очарование за децата. Така те ще излизат по-често навън, вместо да стоят пред компютъра или телевизора, което е и крайната цел.
 
 
Създайте предизвикателство!
 
По-сръчните в семейството могат да оформят най-различни варианти, като тук граница е само въображението. Опитайте да изградите серия от препятствия в част от двора, които трябва да бъдат преодолени от детето, без да падне, за възможно най-кратко време или състезавайки се с други деца. В зависимост от възрастта на децата, включете мостче, въжета или греда за преминаване. Съобразявайки възможните опасности и рискове, можете да добавите и елементи за висене, катерене и т.н. Така децата ще се стараят да подобряват резултатите си, като същевременно поддържат добра физическа форма и развиват основните двигателни умения.
 
 
 
По информация от Блога на Импресия

Защо играта на открито прави децата ни по-умни?

Дата: 07 Сеп 2014

Американската писателка и психоложка Кей Редфийлд Джеймисън казва, че “децата се нуждаят от свобода и време, за да играят. Играта не е лукс. Играта е необходимост.“ Играейки вън, те изучават околността с всичките си сетива, откриват нови светове и се научават да се договарят помежду си, създавайки правилата на игрите и на въображаемите си общества и светове.
 
И за да бъдем по-конретни, ще изброим двадесет причини в подкрепата на тезата, че играта на открито прави децата по-умни:
 
 
1. Играта на открито е мулти-сензорна активност. Или с други думи, когато играят навън, децата виждат, чуват, помирисват и докосват неща, които са недостъпни за тях, докато играят на закрито. Те използват мозъците си по уникални начини, за да си обяснят тези нови за тях стимули.
 
2. Чрез играта децата откриват понятията, които изучават в училище, в реалния свят. Например виждайки и докосвайки корените на дърво, те ще разберат реално урока по биология, в който изучават как растенията си набяват хранителните вещества.
 
3. Играта навън стимулира творчеството. Робин Мур, професор по ландшафтна архитектура и експерт в областта на дизайна на пространства за игра, казва: „Натуралните пространства и материали стимулират неограниченото въображение на децата и служат като средство за творчество и изобретателност.“ Камъните и калта предоставят неограничени възможности за игра, които могат да бъдат изразени по различен начин всеки път, щом детето стъпи навън.
 
4. За играта навън няма правила. Не съществуват инструкции за играта на открито. Децата сами създават и договарят помежду си правилата на игрите си и докато го правят използват своето въображение, интелигентност и творчество по уникален начин.
 
5. Игрите сред природата намаляват безпокойството. Времето, прекарано навън, намалява тревожността на децата. Те се завръщат с релаксирали и с отпочинало съзнание в традиционната учебна обстановка.
 
6. Играта навън подобрява концентрацията. Свободните от правила игри на открито помагат за увеличаване на времето, в което детето успява да задържи своето внимание при обучение. Много често децата, които срещат затруднения със занятията, свързани с лист и химикал или с продължителното стоене на едно и също място, постигат по-големи успехи след времето, прекарано навън.
 
7. Играта навън е творчески процес. Тъй като в този тип игри няма предварително установени идеи и правила за игра, децата трябва сами да създадат „света“ около тях. По този начин те използват въображението си по начин, по който не го правят, когато играят вътре.
 
8. Пребиваването в природата развива респект към другите живи същества. Децата развиват емпатия, способност да се съобразяват с чувствата на другите хора, чрез взаимодействието с другите живи същества в природата. Наблюдавайки малка буболечка, птичка или катеричка, катереща се на дърво, те се учат как другите същества се справят със света и порастват.
 
9. Играта на открито насърчава разрешаването на проблеми. Когато децата управляват света, в който те самите създават правила, те трябва да се научат да разбират кое работи и кое не, кои идеи донасят успех и кои провал, как да знаят кога да продължат да опитват и кога да спрат.
 
10. Играта на открито насърчава лидерските умения. В среда, в която децата сами създават забавленията си, по естествен начин се появяват лидери. Някои деца изпъкват с уменията си да обясняват на другите как се играе дадена игра, докато други се наслаждават на предизвикателството и състезателния дух на игрите, свързани с физически активности. Всички типове лидерски умения са необходими в процеса на игра и трябва да се насърчават.
 
11. Играта на открито разширява речника на децата. Докато играят навън, децата могат да видят жълъд, катеричка, купест облак или други неща от природата, на които не биха се натъкнали, стоейки в затворени пространства. По този начин речниковият им запас се увеличава с нови думи и понятия, характерни за околната среда.
 
12. Играта на открито подобрява умението за слушане. Когато договарят помежду си правилата на измислените от тях игри, децата трябва да се слушат внимателно едни други, да задават въпроси и да вникват в детайлите на обяснението така, както не правят, когато играят познати за тях игри.
 
13. Пребиваването в природата подобрява комуникативните умения. Когато не разбират правилата на играта, не могат да се покатерят на дърво или не знаят точно как да си построят къщичка, те трябва да се научат да задават въпроси и да изясняват неяснотите, като същевременно да не оставят и себе си неразбрани.
 
14. Играта навън окуражава съвместните игри. В среда, в която няма победители и губещи, децата работят заедно за постигане на целта. Независимо дали преодоляват препятствие или създават къщичка за птици, те се научават да работят заедно за постигане на желаната цел.
 
15. Времето, прекарано в природата, помага на децата да обръщат внимание на формите. Натуралният свят е изпълнен с форми и мотиви. Венчелистчетата на цветята, жилките на листата, кората на дърветата – всички те са разнообразие от различните форми. Запознаването с тях е от решаващо значение за развиването на математически познания в ранна възраст.
 
16. Играта на открито насърчава децата да обръщат внимание на приликите и разликите. Способността да сортират елементи и да забелязват сходствата и различията между тях също е умение, което подпомага разбирането на математическите принципи и модели.
 
17. Времето, прекарано навън, засилва имунната система на децата. Здравите деца са по-силни ученици. Когато децата прекарват повече и повече време навън, техният организъм укрепва, което намалява отсъствията от училище заради боледуване.
 
18. Игрите навън повишават нивото на физическа активност. Децата, които често играят вън, по-рядко имат наднормено тегло и са по-активни ученици. Редуването на психически с физически активности увеличава концентрацията, затова тези деца имат увеличена способност за внимание в класната стая.
 
19. Времето, прекарано навън, увеличава упоритостта. Игрите на открито често изискват постоянство. Децата трябва да опитват отново и отново, ако техните експерименти се провалят. Ако клонът не е достатъчен, за да прекоси целия поток и да се превърне в мост или кората не е достатъчна, за да покрие къщичката им, те трябва да продължат да опитват, за да успеят.
 
20. Играта навън е забавна. Щастливите деца са по-добри ученици. Малчуганите са естествено щастливи, когато се движат, играят и творят навън. Това ги прави отворени за експерименти, изучаване и израстване.
 
По материали на Блог на Импресия. 

Съвети за носене на бебе - кога и как?

Дата: 06 Авг 2014

Бебета изпитват нужда да бъдат носени и да усещат близостта на човек, който им дава грижа и любов. Движението и вибрациите на топлото тяло им вдъхва сигурност спокойствие. Може би и вие изпитвате носталгията по бременното коремче и чувството да си едно цяло с бебчето, но и за малкото човече допирът до мама носи истинско блаженство, силен е стремежът му да са отново неразделни, както преди раждането. Мама е почти като продължение на тялото на малкото телце и двамата са като срастнали. Разбира се, инстинктите за оцеляване на бебетата им подсказват, че да са близо до хората, които най-много ги обичат е тяхната гаранция, а широкото, специално подбрано детско легло често ги хвърля в паника - сякаш е бездънна яма, в която могат да пропаднат.
 
Съвети за носене на бебе през лятото и някои хитринки за по-леко понасяне на горещините:
 • Използвайте носилка от естествена материя
 • Слинг с халки, ергономична раници и мей тай слинг предлагат минимално покритие на части от тялото на носещия и бебето при запазена ергономия и комфорт
 • Бебето се вади и слага бързо при употреба на ергономичната раница и мей тай слинг, без голяма нужда от нагласяне под слънцето
 • Носете малко шишенце с пулверизатор за разпръскване на водна мъгла и мигновено освежаване
 • Малките вентилаторчета с клипс за прикрепяне също могат да са от помощ
 • Ако се движите под жаркото слънце носете широкопола шапка, сложете шапка и на бебете, а крачетата му покрийте с дълги крачоли от лека материя
 • Сложете парче памучен плат или тензух между бебето и себе си, там където кожата ви иначе се допира, за да не 'залепвате'
 • Обличайте бебето и себе си в естествени материи и с леки дрехи
 • Избягвайте часовете на жарко слънце, при признаци на претопляне се отправете към най-близкото климатизирано помещение
 • Сложете охладител за хладилна чанта или подобен охладен предмет в джобчето на ергономичната раница / мей тай слинг
 • Подръжте носилката пред климатик преди да я сложите, така ще е приятно хладна.
 
През студените дни и някои хитринки за повече комфорт при ниски температури:
 • Сложете носилката с бебето и тогава облечете връхна дреха, така влизайки в затоплено пространство можете да махнете връхната дреха без да сваляте бебето.
 • Слагането на носилката върху връхната дреха може да е неудобно и несигурно, тъй като зимните якета и палта обикновено са обемни и могат да са от хлъзгави материи, което е фактор за недобро позициониране или изплъзване на носилката до неподходяща позиция.
 • По-удачно е да облечете себе си и да покривате бебето с вашите дрехи или специални дрехи за носене вместо да навличате самото бебе. По този начин, веднага когато влезете на топло можете да махнете връхната дреха и да избегнете изпотяване при бебето и себе си.
 • Може да опитате да използвате мъжко яке или полар, преровете гардероба на таткото за подходящ размер – това може да направи възможно закопчаването му с бебе, носено отпред. Не закопчавайте над главичката на бебето, използвайте качулка или шапчица.
 • Можете да използвате широк шал / пончо и да го преметнете и през гърба на бебето, като след това го втъкнете под връхната си дреха. Вълната е чудесна материя за поддържане на подходяща температура, също така е влагоустойчива. Внимание – не покривайте главичката на бебето с него, то трябва да има приток на свеж въздух.
 • Тъй като бебето ще е до тялото ви, което го затопля допълнително не го обличайте прекомерно, особено ако успявате да закопчеете връхната си дреха и така телцето му е под якето ви, в такъв случай не е нужно бебето да е с 'космонавт'.
 • Не забравяйте, че за бебето има един допълнителен слой 'дрехи' – носилката, в която се намира, но помислете за покриване на открите му части – крачета, ръчичка, главичка.
 • Топлинките / гетите са много практични като екстра предпазване от измръзване. Когато носите бебето си в поза М (както е при ергономичните раници и най-често в слинг шаловете) крачолите на панталонките се повдигат нагоре - използвайте топлинки / гети или чорапогащник, който да предпази от оголване. За разлика от чорапогащника, гетите могат лесно да се издърпат и премахнат, когато сте на топло. По-дълги панталонки, с възможност за подгъване на крачолите, когато бебето е извън носилката също са подходящи.
 • Обуйте крачетата на бебчето дори още да не ходи, за да ги предпазите от измръзване. Ако е възможно покрийте ги с връхната си дреха, дори да успявате да я закопчаете само най-отдолу, това автоматично оставя ходилата покрити.
 • Ако детето вече е поотраснало и ще си играе навън след като стигнете до целта си е нужно да е със собствена връхна дрешка. В зависимост от носилката/слинга може да изберете да сложите само ръчичките в ръкавите, докато якето покрива гръбчето му, а предната част на тялото е допряна до носещия. По този начин, когато го извадите от носилката то ще е с връхна дреха, чийто обем няма да ви пречи докато го носите.
 • При сняг и поледици придвижването с количка е почти невъзможно. Ако изберете да носите бебето си в такива условия задължително използвайте стабилни обувки с добро сцепление.
 • Пожелаваме гушкаво, топло и уютно носене и през зимата!
 
 
Споделено от рошаво.бг

Магнетичният човек

Дата: 04 Авг 2014

Има хора, които са вечно спокойни, постоянно усмихнати, позитивни. Общуването с тях е много приятно. Затова много често всички наоколо ги търсят и сякаш опитват да са по-близо до тях.
Тези хора несъмнено имат проблеми, но някак, с общуването си, успяват да станат неустоимо магнетични. Привлекателни са за противоположния пол и изобщо за хора от всякакви възрасти, които търсят начин да комуникират с тях.
Повечето хора можем да бъдем такива, ако променим някои модели в поведението си и мисленето си. 15-те отличителни черти на магнетичния човек са:
1. Да вършиш правилните неща. Никога да не се страхуваш да правиш това, което в сърцето си знаеш, че е редно. Особено, ако залогът е щастието на друг човек.
2. Да не клюкарстваш и да не правиш повърхностни преценки. Големите умове дискутират идеи. Тези на средно ниво дискутират събития. Малкият ум говори за другите хора. Правилната стратегия е: Ако не разбираш някой, задавай въпроси.
3. Да издигаш другите нагоре. Този вид хора уважават и стимулират свободния прогрес на останалите. Така самите те се издигат.
4. Да окуражаваш хората, които имат нужда от това. 
5. Да бъдеш позитивен. Да мислиш положително. Да говориш каквото трябва. Да се извиняваш бързо и да прощаваш още по-бързо.
6. Да приемаш своята уникалност. Да не прекарваш време от живота си, за да изпълняваш невъзможната задача да бъдеш някой друг.
7. Да правиш нещата за да се забавляваш и заради страстта.
8. Да бъдеш нежен.
9. Да отхвърляш нуждата винаги да бъдеш прав. Да знаеш, че не е задължително някой друг да е сгрешил, за да имаш право.
10. Да бъдеш лоялен. Да бъдеш верен на партньорите си. Да бъдеш честен.
11. Да си гъвкав и да се стараеш да държиш ума си отворен за всички промени, които ти се налагат, за да пораснеш и да се развиеш.
12. Да вярваш в себе си и във всичко, което си. Да бъдеш убеден, че вътрешната ти сила е по-велика от препятствията пред теб. Да знаеш, че никой не може да свърши нещата за теб, вместо теб самия.
13. Да вярваш в мечтите си. Да знаеш, че този, който се надяваш да станеш някой ден, е много голяма част от този, който си днес.
14. Да опитваш. Да знаеш, че можеш да направиш всичко с живота си, като първо преодолееш страха от това да се пробваш. Да поемеш по някакъв път като вземеш сложно решение и предприемеш действие. Да започнеш да отстраняваш неща от живота си, които ти отнемат от щастието и да започнеш да включваш други, които добавят към живота ти още живот.
15. Да прегърнеш възможностите на утрешния ден. Без съжаление. Без да гледаш назад и да те дърпа миналото. Да осъзнаеш и приемеш възможната поява както на най-прекрасни събития, така и на ужасяващи провали.
От manager.bg

Как да си изберем колело?

Дата: 03 Авг 2014

Дяволът е в детайлите
Освен подходящо колело, извънградското каране (особено ако избраният маршрут е по-продължителен или по-неравен), изисква и минимална екипировка: каска, ръкавици и очила (спортни или слънчеви очила също вършат работа- важното е очите да са препазени от прах, клонки или мушици).
Наколенките са по избор. Обувките - здрави сандали или кецове вършат работа. Раницата е детайл, който се подразбира от само-себе си. И основното:
правилното колело за извънградско каране
Но как да го изберем?
На помощ се притичва Петър Гаврилов, маркетинг мениджър на българската фирма за колела RAM bikes, която е специализирана основно в средния и високия клас планински колела. 
Марката няма значение, важни са компонентите
Когато си избирате колело, подходящо за извънградско каране, е важно да знаете и нещо друго - при колелата нямат значение марките, ами компонентите. Хората, които разбират, знаят това. „Много хора смятат погрешно, че ако колелото им е със спирачки Shimano, например - това е гранция за качество. Те обаче не знаят, че Shimano е голяма фирма и има както висок клас компоненти, така и нисък", казва Петър Гаврилов.
„Основният проблем на българския пазар на колела е, че много хора смятат, че могат да си купят добро извънградско колело в диапазона 250-600 лева, което е заблуждаващо. Имаме клиенти, които искат колела в този ценови диапазон, но да имат дискови спирачки, което е невъзможно",  казва Петър.
Най-важните компоненти
Действително, за извънградско каране, особено за неравности, най-важните компоненти на колелото са функциите за омекотяване на неравностите (разбирай амортисьори) и по-добрата спирачна система (разбирай дискови спирачки).
Цената на колелото зависи както от доброто качество на компонентите, така и от здравината им, но също и от теглото. Съответно - колкото по-леко е колелото, толкова по-скъпо е то. Не можеш да имаш планинско колело, което тежи едва 11-12 килограма и да искаш то да е евтино. Цената се качва и от ръчната сглобка, тоест от изработката на самите модели,  която се прави от механици спрямо собственика.
„При масово произвежданите колела от по-големите западни фирми - цената е по-ниска, но това няма как да не се отрази и на здравината на колелото. А особено за извънградско каране е важна устойчивостта на всеки един компонент",  твърди Петър.
Изборът на колело зависи от терена
Самите „планински" колела се различават по много неща, като основното, по което се избира едно колело за извънградско каране, е видът на терена. Ако пътят е с неравности, но не много стръмен - е достътъчно колелото да бъде „твърдак" - тоест с твърда рамка, което означава, че има окачване само на предната вилка, без задни амортисьори.
За стръмни терени, дупки и големи неравности (както и за паветатата във София, колкото и да не ви се вярва), е по-подходящо и безопасно да се кара колело „с пълно окачване" . Освен окачване на вилката, тези модели разполагат и със „шокове" в задната част на рамката. Обикновено са подходящи и за скокове. Колелата с пълно окачване са съответно и по-скъпи. Нещо повече: за да нямате проблеми с окачването, е препоръчително, ако искате такова колело, да не правите компромиси с цената.
Колелата за стръмни спускания имат по-различна форма: седалката е изместена назад, (разположението на кормилото и рамката на тези колела наподобяват тези на мотор тип „чопър"). Ъгълът, който вилката сключва спрямо земята на тези колела е по-остър.
Държите и на бързината?
Ако държите и на бързината на колелото от значение е размерът на калпите (или това, върху което се държи гумата, казано на прост език). Гумите могат да бъдат 26-инчови, 27,5-инчови и 29-инчови (размерът в диаметър). Петър Гаврилов разказва, че вело-индустрията в момента се опитва да замени 26-инчови гуми с по-големи, защото по-големите калпи определено дават предимство в сигурността и бързината на планинските колела.  По-големият размер на гумите осигурява по-малко съпротивление и улеснява преодоляването на препятствия на пътя, което увеличава скоростта. Въпреки това, ако си купувате колело, ще се уверите, че по-евтините модели масово се предлагат с 26-инчови гуми.
Надявам се, че информацията за избор на планинско колело, предложена тук, е достатъчна. Останалото е желанието да се използва колелото и извън града. Което отваря куп нови възможности за почивка.
 
по материал на Уебкафе.бг

15 тибетски мъдрости

Дата: 03 Авг 2014

1. Ако отвориш сърцето си, ще дойде любов.
 
2. Ако пуснеш миналото, болката ще си отиде.
 
3. Ако преодолееш страховете си, животът ще ти направи подарък.
 
4. Ако обикнеш себе си, ще обикнеш всички.
 
5. Ако кажеш “благодаря” на сърцето си, радост ще имаш.
 
6. Ако благословиш това, което те заобикаля, ще усетиш неповторима лекота в душата.
 
7. Ако простиш на този, който ти е донесъл болка, ще изпиташ вътрешен мир.
 
8. Ако не си припрян в делата си, вече си успял.
 
9. Ако си готов да откриеш “звезда”, вече си я намерил.
 
10. Ако си познал себе си, познал си цяла Вселена.
 
11. Ако си приел себе си, приел си Живота в неговата цялост.
 
12. Ако си се доверил на Живота, ти си в мъдри, любящи ръце.
 
13. Ако знаеш, че Живота е този, който те води, ти вече си победител.
 
14. Ако уважаваш себе си, ще бъдеш във връзка със съвършенството в теб.
 
15. Ако вярваш в себе си, Животът ще те подкрепи.
 
Ключът е в теб самия и ти носиш пълна отговорност пред себе си и Живота…
«1 2 3» Страница 1 от 3